Церемония „Рицар на четката“ 2013

Posted in: - Дек. 27, 2015 Коментарите са изключени за Церемония „Рицар на четката“ 2013

Събитие спонсорирано от „Вкусни арт зърна“

Централен военен клуб – София


 


 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова избра художничката Здравка Будинова за Рицар на София и лично и даде рицарската статуетка. Това стана по време на церемонията за връчване на награди на изявени художници през 2013 г. „Рицар на четката“ на артцентър „Орхидея“.

Кметът получи уникална картина от ориз, „нарисувана“ от естествените цветове на зърнената култура. По време на церемонията във военния клуб художници рисуваха на живо на тема „София – Европейска столица на културата 2019“. А една от картините също бе подарена на Фандъкова като арт талисман по пътя към победата.
Столичният кмет остана повече от приятно изненадан от арт подаръците.

Наградите „Рицар на четката“ са базирани на международния проект на арт център „Орхидея“ – „Картина от мнозина“. Досега в него са се включили над 500 творци. А за „Рицар на четката 2013“ се бориха 230 художници. Фандъкова връчи статуетката и на Рицаря на четката на публиката – Илия Арнаудов от Пловдив. Награди и неговите подгласници – Красимира Илчева от Ямбол и Анжела Терзиева от София.

Всички наградени художници и хората, които им връчиха призовете, се снимаха пред огромното пано „Картина от мнозина“.
Огромната „Картина от мнозина“ бе изпълнила изцяло пространството зад сцената на военния клуб. А Фандъкова бе изненадана и с красив неин портрет с размерите на една частица от голямата картинна прогресия.

Поли Генова хареса картина на Венета Маринова и връчи рицарска статуетка на художничката от Пловдив.

Стефан Данаилов участва в избора на художника, удостоен със званието „Рицарят на актьорите“. Тази категория бе и поклон пред Мария – жената вдъхновение за Данаилов през 50 г. от творческия му път. Всички в залата почетоха паметта й с минута мълчание. А статуетката от името на Стефан Данаилов връчи неговата възпитаничка Ани Михова.

Любо Ганев награди Елизабет Христова-Лиса.

Поли Генова избра Венета Маринова от Пловдив за Рицар на музикантите, след като дълго време преглеждаше 230-те картини. „Всички са много красиви. Накрая се спрях на тази, която смятам, че бих гледала всеки ден с удоволствие в хола си. Консултирах се и с майка ми, която е архитект. И много обича рисуването. За да видя къде ще ни съвпадне мнението“, обясни Поли.

Астор първо направи фокус. После връчи награда на Кирил Божков. Художникът го помоли да направи така, че 20 от годините му да изчезнат, а илюзионистът се оплака, че цял живот го карали да играе на дребно.

Любо Ганев връчи „Рицарят на спортистите“ на Елизабет Христова-Лиса, а Астор – „Рицарят на илюзиите“ на Кирил Божков.

По време на церемонията имаше видео от Стефан Данаилов, който участваше в избора на „Рицар на актьорите“. След което художниците почетоха паметта на неговата муза Мария. За „Рицар на четката на актьорите“ бе избрана Марина Рожнятовская от Полтава ,Украйна.

Директорът на фондация „Димитър Бербатов“ Димитрина Ходжева връчи „Рицарят на малките художници“ на Василий Похомов от Варна. Носителят на тази рицарска статуетка бе избран от деца, участвали в друг проект на артцентър „Орхидея“ – „Голямото рисуване на малките художници“. Малчугани, които вече са и ученици в занаята с четката, сами харесаха техния рицар. А фондацията на най-добрият ни футболист вече шеста година връчва награди за „Успелите деца на България“ в областите „Изкуства“, „Наука“ и „Спорт“.

За „Рицар на четката на поетите“, любимия на всички ни поет, Недялко Йорданов ръкоположи поморийската художничка Нели Тодорова.

Директорът на фондация „Димитър Бербатов“ Димитрина Ходжева обяви и награди „Рицаря на малките художници“.

Едно от успелите деца на България на фондация „Димитър Бербатов“ – бъдещата звезда на българския балет Теодора Маринова, в изпълнение на фона на цветния пъзел. Екипа на арт център Орхидея благодари на всички спонсори, партньори и приятели ,които помогнаха на церемонията „Рицар на четката“ 2013 да се превърне в реалност. Огромна благодарност на всички участници в проекта „Картина от мнозина“!

Comments are closed.